Andelsboligforeningen i Sønderborg midtby, vil være en ‘Grøn oase’

Fakta:

Andelsforening med 84 lejligheder ligger i Sønderborg midtby tæt på gågader og kun 500 m til Sønderborg Strandpromenade. Selve foreningens ejendomme ligger tæt men fordelt ud på 3 delområder, som hvert sted har små forhaver, gårdrum og fælles græsarealer. De grønne arealer har flere fælles opholdsarealer der flere steder, ser ud som de har gjort de seneste 40 – 50 år. Hovedparten af foreningens lejligheder har gennemgået en renovering. Ejendommene har fået nye vinduer og flere har fået nye altaner dog ikke lejlighederne i stueetagen.

Ønsker:

Et ønske om at de grønne områder skal være spændende at se på året rundt også oppe fra boligerne. Forsøge at skjule foreningens affaldscontainere. Endelig skal de grønne arealer være lette at vedligeholde. Der er et ønske om at beboerne inviteres til at opholde sig uforstyrret og uden at føle sig udstillet i de forskellige gårdrum. Der ønskes æbletræer, højbede og krydderurter som kan benyttes af beboerne. Endelig er det andelsforeningens ønske at fremstå som ’En og samme forening’. Når foreningen nu i dag, har adresser på forskellige matrikler.

Hoved-idéen:

Opgaven med andelsforeningen har i første omgang været at blive afklaret i forhold til fremtiden og beboernes ønsker for de fælles grønne områder. Det overordnede mål er at give foreningens grønne områder et løft. At andelsforeningen i midtbyen får en mere grøn profil og dermed attraktiv for nuværende ejere, men også for foreningens kommende andelshavere.

Mål for projektet er at plante flere træer og buske i det urbane miljø som andelsforeningen ligger i. At pryde med farverige blomster, grønne vægge og duftende krydderurter. I de mindre haver er der forslag om at nedlægge græsplæner samt granitskærver i forhaver og erstatte dem med robuste stauder og græsser. Der lægges et mindre belægningsareal i forhaver, med mulighed for ophold omkring bænke og evt. små borde bænke sæt.

På fællesarealerne imellem bygningerne, etableres et legeområde med enkelte legeredskaber og bærbuske til mindre og mellemstore børn. I målet om at opnå et kvalitetsløft er der et naturligt ønske om samtidig at opnå en høj biodiversitet på foreningens grønne arealer. Samt muligheden for oplevelsen af en rig flora og fauna for foreningens beboere og besøgende.